22.12.2015

Lähtölaskenta jouluun - 9. osa

Heipparallaa! Joulun senkun vain lähestyy ja lähestyy... Tänään on 22.12. eli kaksi päivää jouluun.
Tämänpäiväisen postauksen teemana on erilainen joulu, nimittäin ajattelin kertoa teille hieman millaisissa tunnelmissa vietimme viime joulun. 



Erilainen joulu 2014

Maisema ikkunasta näytti tällaiselle. Ensinnäkin sanottava on,että sää oli hieman erilainen kuin tänä jouluna. Pakkasta oli valehtelematta päälle 25 astetta ja maisema oli todella valkoinen. Yleensä edellisvuoden sää ei painu mieleen, ellei tapahdu jotain erityistä. No viime vuoden sään muistan oikein hyvin siksi, että jouduin sulattamaan auton ovet hiustenkuivaajalla, jotta sain ne auki. Lisäksi joutui jännittämään että käynnistyykö auto tai saako ovia enää auki takaisin päin lähtiessä...

Maisema ikkunasta on siis KYS:iltä. Viime joulu vietettiin pääosin siis Kuopion yliopistollisessa sairaalassa isäni luona. Isä oli tuolloin keuhkokuumeessa, joka voi olla ALS potilaalle todella vaarallista. Kun lähtö KYS:iin tuli, ajattelin vain että tämä on pahinta mitä jouluna voi tapahtua. Pelkäsin jatkuvasti, että tämä olisi isäni loppu. Onneksi tämä ei kuitenkaan sitä ollut. Joka tapauksessa mieli ei ollut erityisen jouluinen, niinkuin arvata saattaa. Ei ole tullut aikaisemmin katseltua jouluohjelmia sairaalasängystä tai mentyä sairaalaan tonttulakki päässä tuomaan potilaille joulumieltä. Sukulaisetkin vierailivat sairaalassa, joten ei mikään perinteinen joulu.

Kotonakin joulu oli erilainen, sillä jouluruokaa tuli laitettua vähemmän, koska ajateltiin että isälle tulisi paha mieli kun ei pystyisi jouluruokaa syömään. Toisaalta ei sitä jouluruokaa kovin ehditty syömäänkään, sillä aika meni suurimmalta osin sairaalassa.

Tänä jouluna olen onnellinen siitä, että ei tarvitse pelätä toisen puolesta eikä olla jatkuvasti huolissaan. Tietysti toivoisin isän olevan mukana joulunvietossa ja ikävä korostuu taas jouluna, mutta toivottavasti isä seuraa tänä vuonna meidän joulunviettoa tuolta pilvien päältä.

Haluan antaa virtuaalisen voimahalin kaikille teille, joilla on ikäviä tai surullisia muistoja joulun ajalta. Joulu tuntuu silloin vaikeammalta kohdata, eikä siitä osaa nauttia täysin sydämin.

Voimia ja jouluniloa kuitenkin kaikesta huolimatta!
Ota joulu vastaan siten, kun se parhaimmalta tuntuu ja muista, että myös jouluna saa surra.

2 kommenttia: